Pages

петак, 25. новембар 2011.

Yves presents...

TOM VAN DER BORGHT



















Tom Van der Borght nam dolazi iz Belgije i student je treće godine Akademije primenjenih umetnosti. Nakon započete karijere socijalnog radnika u svojoj 27. godini odlučuje da uplovi u vode dizajna te započinje svoje obrazovanje. Talenat je nasledio od svoje majke koja je profesor klasičnog šivenja. U njegove komade je uloženo dosta vremena i truda, naročito kod pletenja i veženja koje je Tom sam radio. To je zaista za svaku pohvalu.
 
O svom radu i komadima kaže: 

“…moj rad govori o skrivanju i pokazivanju. Koristim slojevitost, volim detalje i kombinacije jarkih boja, printova i materijala. To sve radim kako bi svako od mojih poštovalaca na sebi svojstven način otkrio moje komade…” 

Ovaj mladi gospodin ekskluzivno za moj blog govori o tome kako izgleda baviti se dizajnom u Belgiji ali i novoj kolekciji koja nosi naziv "TRANSFORAMA".

Design: Tom Van der Borght
Pictures: Ruben Accou
Model: Seija Mistiaen
Make-up: Lady Zorro
 
Yves: Reci mi nešto više o tome kako si se odlučio za dizajn?

Moja glavna inspiracija je definitivno bila moja majka. Ona je profesorka šivenja sa klasičnim obrazovanjem i kao mali sam je stalno gledao kako pravi odeću, sve dok nisam napunio četiri godine i prvi put sam napravio pantalone od nekog preostalog materijala. Tog dana je moja majka shvatila čime ću se baviti u životu.
Dok sam odrastao nisam ni u jednom trenutku bio Fashionista (prim.prev. osoba koja je dizajner, promoter ili sledbenik novih modnih trendova) – nisam čak ni znao mnogo o modi i svetu mode. Mislim da je najpre intuicija bila to što me vodilo ka tom svetu. 

 Yves: Koja je tvoja lična definicija dizajna? 

Pre svega mislim da moda ne treba da ima puno veze sa lepotom a ni sa funkcionalnošću. Moje mišljenje je da moda mora uvek da govori o vremenu i mestu nevezano za to da li je nešto lepo ili ružno…
A što se funkcionalnosti tiče, ja pravim kvalitetne stvari uz puno poštovanja prema finalnom produktu, ali takođe vidim funkcionalnost nekog komada isključivo u kontekstu slike koju želim da prikažem. Tako da na primer jakna meni ne mora imati dva rukava. Sve zavisi od umetničke slike koju želite da stvorite. 

 Yves: Da li si školski obrazovan kada je u pitanju dizajn? Možes li mi reći koliko je talenat bitan za školu dizajna? 

Jesam. Upravo sam započeo svoju poslednju godinu mastera za modni dizajn i diplomiraću u Junu 2012. Studiram u Stedelijke Avademie voor Schone Kunsten u Sint-Niklaas-u. Mislim da sam tokom svojih studija naučio da otkrijem svoj talenat i da sam dobio podstrek da ga dalje razvijam.  Mislim da je talenat zapravo sposobnost kritičkog posmatranja sebe, na taj način možemo usavršiti i sebe i svoje radove.


 
Yves: Ko je imao najviše uticaja na tvoju karijeru? 

Na prvom mestu je moja majka.
Mislim da je ona bila jedna od najinspirativnijih osoba za mene pored pevačice Bjork. Njena muzika i smisao za neobičnost i novitete su me uvek jako fascinirali. Na neki način, moj san o tome da ću jednog dana moći da sarađujem sa njom je to što me najviše motiviše da radim ovaj posao. 

 Koliko tvoje okruženje utiče na tvoj dizajnerski rad?
Mislim da na sve nas konstantno utiču stvari koje nas okružuju. Na neki način mislim da je posao dizajnera da daje svoju reakciju na trenutno, i to iz svoje perspektive. Kako sam ja nostalgični sanjar, volim da povezujem stvari koje vidim/doživim u trenutku sa vizijama budućnosti, i podignem ih na temelje prošlosti. 

Mislim da mi moj posao služi kao prosvetljenje u ovom ludom svetu u kome živimo.

Yves: S obzirom da sam praviš svoje kreacije, kako uspevaš sve da postigneš?

Kada je ovo u pitanju, i dalje imam prilično staromodan pristup.
Od crtanja po materijalu do sečenja, šivenja, završavanja, pravljenja printova pa čak i pravljenja modnih dodataka i cipela: Želim da radim sve ovo sam i sve ručno. To je zbog toga što se meni proces dizajniranja ne završava sa crtežom… Volim taj tehnički deo isto koliko i kreativnu stranu posla.

Srećom, u tome mi pomaže mama…

Naravno, ovo znači da ja napravim malu kolekciju veoma komplikovanih komada koji pri tom i oduzimaju puno vremena pri izradi. Evo na primer u mojoj prošloj kolekciji imam nekih modnih dodataka koji na sebi imaju goblene sa likom moje mame…Bilo je 6500 šavova u 36 boja, za to je bilo potrebno 50 sati rada i to sve zbog dodatka na jednoj ogrlici. Ali ja obožavam snagu detalja.
Kako sam i dalje student mogu na ovaj način da nastavim da eksperimentišem sa svojim radovima… Nadam se da ću biti u mogućnosti da i dalje tako radim u budućnosti pošto preferiram da pravim manje stvari koje su na visokom nivou kada su dizajn i finalni produkt u pitanju.
 
Videćemo kako će mi to ići. 

 
Yves: Šta je tvoj dizajnerski cilj?

Ja uvek dizajniram za sledeće generacije. Moja vizija je uvek vizija "urbanog ratnika” koji je deo savremenog plemena i koji pokušava da izađe na kraj sa izazovima koje mu ovaj ludi svet stavlja na put. Na taj način ja pre svega želim da iskažem svoj stav o socijalnoj realnosti, načinu bega iz nje, snu o evoluiranju i svima ga bacim u lice.


Yves: Da li moda utiče na svet oko nas?

Da, ubeđen sam u to. Ako pogledamo kroz istoriju videćemo da je moda uvek imala veliku ulogu u stvaranju novih vizija za svakodnevni život. MODA PONEKAD može da promeni svet, u bilo kom smislu. Odraz koji ona pravi na prošlost, sadašnjost i budućnost može pomoći ljudima da vide realnost u totalno drugačijem svetlu. Najviše me dirne to kada moda uspe da izbriše granicu između snova i realnosti. 

 Yves: Kako si se odlučio da napraviš“Transformama”-u? Šta mi možeš reći o samoj kolekciji?

Mama me jedan dan zamolila da joj promenim stajling. Čisto radi zabave sam krenuo da se igram sa njenim starim fotografijama i počeo sam ih mešati sa suludim elementima. Što je najsmešnije to me odvuklo još dalje, sve do kolekcije koja je bazirana na transformaciji – nešto staro u nešto novo, nešto realno u nešto nadljudsko. Jak izgled baziran na stvarima većim od života. Za svaku kolekciju pravim nov koncept i istražujem ga kako bih osnažio viziju koju imam na umu.
Moja poslednja kolekcija se zove “Transformama”. Transformama prikazuje sliku domaćice koja prolazi kroz transformaciju i radjena je po starim slikama moje majke. Na umu sam imao street couture sliku, sudar estetike moje majke i elemenata inspirisanih uličnom modom, kombinacija inovacije i nostalgije. Dva sloja u kontrastu, kao kada pauziraš film na mestu gde se menjaju slike dva kadra. Kao rezultat imate šest izgleda koji imaju više slojeva, blizak etničkom načinu pravljenja kompletnog izgleda.

Detalji, dodaci, dragulji i delovi koji se nose na glavi su inspirisani starim indijanskim kathakali igračima koji se putem plesa transformišu u “super bića”. Hrabar spoj materijala, printova koje sam sam pravio i rucno rađenih elemenata sa goblenima prave celinu  tog koncepta. Grafički rad Victora Vasarely-a je neiscrpna inspiracija za pletene i obložene strukture. Japanski tattoo-art je kompletno suprotna forma transformacija, modifikacija sebe, koža…Sve ovo je za rezultat imalo ručno bojene printove gde se Vaserely, tattoo art i lice moje majke stapaju u jedno.

Transformama ima look koji joj vremenom pristaje. 


 
Yves: Kako opisuješ modnu scenu u Belgiji?

Haha, to je meni jako teško pitanje pošto možda baš i nisam tipičan dizajner.
Sa veoma poznatom Antwerp Akademijom za modni dizajn i sa dizajnerima kao sto su Margiela, Dries Van Noten i A.F. Vandevorst, mislim da Belgija ima veoma snažnu poziciju u svetu mode, i pored toga što je mala zemlja.

Kako je glavna modna scena povezana sa Antwerpom, biram da živim u drugom najvećem Belgijskom gradu Ghent-u. Mislim da su radovi koji dolaze odavde više underground i “uradi sam”…malo je alternativniji umetnički pristup, ali ja jako volim šta radim. Takođe, kako sam deo scene,  volim raditi zajedno sa drugim mladim umetnicima iz drugih branši. 

 
Yves: Tvoj omiljeni komad odeće koji si kreirao? 

Teško mi je da izaberem samo jednu stvar. Meni su moje kreacije kao deca i to bi bilo kao da majku pitate koje dete najviše voli…zeznuto je pitanje hahaha.

Svaka kreacija ima svoju priču, svoju dušu. Kako sve svoje kreacije pravim sam, proces pravljenja svakog komada mi je veoma bitan. Na taj način naučim po nešto sa svakim komadom.


 
Yves: Kada sam video tvoju kolekciju nisam mogao da ne primetim da je nekomercijalna. Koliko je teško mladom dizajneru na početku karijere?

Naravno da nije lako mladim dizajnerima u ovom trenutku, mislim da generalno mladim ljudima nije lako. Živimo u ludom svetu gde se sve konstantno menja. Ja lično mislim da je usavršavanje veština do krajnjih granica i kreiranje nečeg novog i ličnog najbolji način poslovanja. Možda je pravljenje nečeg komercijalnog sigurnije, ali ja više volim da rizikujem. Mislim da umetnost i dizajn imaju snažnu moć gledanja u budućnost, da naprave novu dimenziju današnjoj realnosti. Zbog toga ja pronalazim snagu da pravim neobične i progresivne stvari.

 
Yves: Gde je promovisana tvoja poslednja kolekcija?

Imao sam prilike da prikažem svoju kolekciju na Berlinskom Fashion Week-u u julu. U Edged Showroom-u u Berlinu sam radio specijalnu modnu instalaciju i prikazao je na pisti SHOW0711 Berlin.
Takođe sam osvojio finale Belgijske Triumph Inspiration nagrade sa jednim look-om iz kolekcije, a bio sam među prvih deset na internacionalnom finalu u Berlinu.

Ove sjajne prilike za studenta treće godine su bile bolja promocija od bilo čega što sam mogao poželeti. Takođe me je posebno obradovalo moje prikazivanje i intervju na notjustalabel.com koje je usledilo.

 
Yves: Predpostavljam da kao mladi dizajner imaš odredjeni cilj, možes li mi reći nešto o tome?

Sreća i satisfakcija sa stvarima koje mi iskrsnu u životu.

Usavršavanje veština do maksimuma.

Želim da obučem Bjork jednog dana hahaha.

Što bi Buzz Lightyear rekao: “To infinity and beyond!!”. ("Do beskraja i još dalje!")

 
Yves: Voleo bih da znam ko ti je omiljeni dizajner?

Teško mi je da odaberem samo jednog… Ali ako već moram reći samo jedno ime onda neka to bude Bernhard Wilhelm.

 
Yves: Možeš li mi reći nešto o kolekciji koju trenutno pripremaš?

Hahaha, ne to je tajna! :)

Biće luda kao i obično…ali pripremam jednu vrstu poziva na buđenje. To je sve što mogu trenutno da kažem. 

Yves: Kako bi opisao svoj stil oblačenja i ono što lično voliš da nosiš?

Mislim da sam gospodin eklektik. Uglavnom nosim stvari koje nađem na buvljacima i u “second hand” prodavnicama… 

Volim boje, teksture i printove…i obožavam kada pronađem nesto jeftino što niko drugi nema…uvek dodam neki komičan element na to haha. :)

 
Yves: Da li pratiš modne trendove i koliko su ti oni bitni?

Ne baš…mislim da je lepše praviti lične trendove i izgraditi sopstveni imidž. Trendovi mogu učiniti to da ulice izgledaju dosadno, skoro kao uniforme :)

Trudim se da promovišem slobodniji način ophođenja prema modi. Mislim da život i odeća treba da budu pre svega zabavni.


Pogledajte i fotografije iz novog editorijala pod nazivom "TRANSFORAMA on the run", zaista su nešto posebno. :)))

Collection: Tom Van der Borght
Photos: Alexander Popelier
Models: Joanne Chalon, Hector Mary, Jules & Leonie Borgs
Production: Tini Cleemput
Assistent photos: Lieven Dirckx












Zahvaljujem se Miladinu S. na prevodu intervjua. Mylo, puuuuno ti hvala!

недеља, 20. новембар 2011.

BABYLON for Stage Fashion Magazine

Prvo izdanje Stage Fashion Magazine-a, a u njemu odličan editorijal koji nosi naziv BABYLON.

Fotografije je radio Atsushi Nishikiori a za styling je bio zadužen Takashi Mizukuchi.

Uživajte! :)

                     Pončo: Yoshio Kubo, Shorc: Molfic, Pantalone: Molfic

                                    Kaput: Christian Dada, Ešarpa: Ouret

                                Ogrtač: Jointrust, Pantalone: Issey Miyake

                                     Jakna: Yoshio Kubo, Ešarpa: Ouret

                              Kaput: Yoshio Kubo, Pantalone: Issey Miyake

                      Pončo: Yoshio Kubo, Šorc: Molfic, Pantalone: Molfic

                                                   Jakna: Issey Miyake

Prsluk: Yoshio Kubo