Pages

субота, 21. мај 2011.

Yves loves...

ADELE


Ova 22-godišnja devojka je u proteklih par godina stekla svetsku slavu zahvaljujući veoma posebnom glasu i kvalitetnim tekstovima.
Rodjena Britanka, Adele je prva umetnica koja je pobedila u kategoriji “Critics choice” na dodeli Brit awards nagrada u Velikoj Britaniji 2008 godine.
         
Do sada je izdala dva albuma. Prvi je bio album pod nazivom “19” koji se pojavio 2008 godine, sa kojim je postigla neverovatan uspeh. Album je bio na prvom mestu top lista u Velikoj Britaniji i veoma dobro je prošao kod publike te je proglašen za trostruko platinasti. Adele je 2009 godine osvojila 2 Grammy nagrade i to u kategorijama “Best new artist” i “Best female pop vocal performance”.


Drugi album koji nosi ime “21” pojavio se 24 januara ove godine a u Americi 22 februara.(inace nazivi njenih albuma govore koliko je imala godina kada  se isti pojavio.) Album je fantastično prihvaćen od strane publike i samo u prvoj nedelji je prodato 208.000 primeraka. Vrlo brzo album je dospeo na prvo mesto UK Album Chart liste, dok je u Americi na prvo mesto Billboard 200 liste sa fenomenalnih 352.000. Album “21” je dospeo na prvo mesto top lista u 17 Evropskih zemalja kao i u Americi.


 
Moram priznati da sam za Adele saznao kada se pojavio spot za singl “Rolling in the deep”  i videvši isti nisam bio posebno fasciniran.
Pesma definitivno nije na prvo slušanje ali malo po malo, na momente sam hvatao sebe kako je nesvesno pevušim. U to vreme to je bila jedina njena pesma koju sam čuo i uvrstio sam je negde pored Amy Winehouse i Duffy.
Pomenuti singl “Rolling in the deep” bio je na prvom mestu u Nemačkoj,  Irskoj, Austriji, Švajcarskoj, Novom Zelandu, Holandiji, Belgiji a u martu je dostigao prvo mesto u Americi i tu se zadržao dve nedelje pre pada na drugo mesto.

U februaru ove godine čuo sam drugu pesmu sa njenog aktuelnog albuma, odnosno gledao nastup na Brit awards dodeli muzičkih nagrada.
Adele u jednostavnoj crnoj haljini, sa klavirom i pijanistom pored sebe potpuno je zasenila sve prisutne u dvorani kao i nas pokraj malih ekrana. U pitanju je bila pesma “Someone like you”. U pratnji klavira Adele je briljirala. Taj fantastičan glas, klavir u pozadini i neverovatan tekst koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim a posebno one koji su nekada završili slomljenog srca. Njoj nisu potrebne plesne trupe, pirotehnika ili bilo kakvi svetlosni ili video efekti, nije morala da se pojavi u jajetu ili da obuče nešto veoma provokativno kako bi privukla pažnju na sebe. Tako jednostavna, anđeoskog glasa, sa neverovatnom karmom i fantastičnim tekstovima zavredila je pažnju ljudi koji cene kvalitet, medju njima sam i ja.

Definitivno me je kupila i sada sam zvanično veliki fan ove mlade dame.
         


Mnogi je porede sa Amy i Duffy. Ona ima samo reči hvale za svoje koleginice ali se sa druge strane ne slaže sa poređenjem. Za Amy kaze kako je previše “hardcore” dok je za Duffy rekla:”Ona je veoma nežna, ima neki pin-up look.Prava je dama”.
          Svoju muziku je opisala kao “heartbroken soul” ili u slobodnom prevodu dušu slomljenog srca.
          Album “21” se tako dobro prodaje i tako dugo se nalazi na prvom mestu da je oborio sve rekorde u Velikoj Britaniji. Poslednja kojoj je to pošlo za rukom bila je Madonna 1990 godine sa njenom kolekcijom hitova “The Immaculate collection”. Mislim da brojke sve govore tako da ću pomenuti i to da je u poslednjoj nedelji marta u Velikoj Britaniji album prodat u 257.000 primeraka a da je devet prethodnih nedelja svake nedelje prodavan po 100.000.
         

Pesme koje bih Vam definitivno preporučio su:”Someone like you”, “I’ll be waiting”, ”Set fire to the rain”,  ”Roling in the deep” ma… preporučujem Vam ceo album, svih 11 pesama su zaista fenomenalne. Taj neo-soul zvuk, kako ga kritičari zovu, njene vokalne sposobnosti, tekstovi, uvući će Vam se pod kožu te toplo preporučujem da odete do najbliže prodavnice nosača zvuka i investirate u ovaj CD (ako vec niste) koji će se svakako uklopiti u ostatak zbirke koju imate kod kuće. Dobro...neće jedino ako ste ljubitelj turbo-pop-folk-etno ritma. :)))

Za sve od 9 do 99, ljubitelje soul zvuka, kao i one koji žele da čuju nešto malo drugačije a posebno one slomljenog srca. Svi ce se pronaći u nekoj pesmi, strofi, refrenu… Krenite od prve pesme i uživajte!

xoxo Y.